COVID-19 PCR teszt


RT-QPCR (REVERZ TRANSZKRIPTÁZ KVANTITATÍV POLIMERÁZ LÁNCREAKCIÓ)

A legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a vírus jelenlétének igazolására, mivel annak örökítőanyagát (RNS) mutatja ki a vizsgált mintából. Kritikus jelentőségű a COVID-19 kezdeti megelőzésében a pandémiás terjedés szempontjából. A koreai COVID-19 esetekből származó tanulmányok szerint az RdRP gének kimutatása alacsonyabb érzékenységű, mint az N gének vizsgálata, ezért ajánlott az N géneket detektáló, nagyon érzékeny RT-PCR módszerek használata. A SYNLAB által jelenleg alkalmazott teszt a vírus genetikai állományának 3 szakaszát vizsgálja: kimutatásra kerül az E gén, RdRP gén és az N gén is, így az általunk használt PCR reakció igen nagy érzékenységűnek tekinthető.

A vizsgálattal kapcsolatos legfontosabb információk:

Felső légúti minta (orrból és garatból történő mintavétellel) küldhető vizsgálatra.  A leletátfordulási idő 24-48 óra.

A PCR teszt előtt 6 órával kérjük ne étkezzen, ne igyon kávét, üdítőt, alkoholt, ne dohányozzon, ne mosson fogat, ne rágózzon! 

A vizsgálat előnyei:

A vírus légúti jelenlétének igazolására a legjobb, gold standardnak tekinthető módszer. Kiváló érzékenység és magas specificitás jellemzi. A fertőzőképesség legjobb vizsgálati módszere.

A vizsgálat korlátai:

A mintavétel speciális mintavételi eszközt és szaktudást igényel, kellően képzett és gyakorlott személy végezheti azt védőfelszerelésben. A nem megfelelő mintavétel álnegatív eredményhez vezethet. A vizsgálat kivitelezése és értékelése magas szaktudást igényel, csak speciális felszereltségű molekuláris diagnosztikai laboratóriumban végezhető el. Mivel a folyamat számos, egymásra épülő lépésből áll, melyek mindegyike több órát is igénybe vehet, ez hosszabb leletátfordulási időt tesz csak lehetővé.

Az RT-PCR a legdrágább teszt a COVID-19 diagnosztikai lehetőségek között. Nagyobb közösség vizsgálatának feltétele a mintavételezési folyamat alapos előkészítése és megszervezése. Nagy tömegű tesztelési igény esetén alternatíva lehet a minták poolozása, ez az esetleges vizsgálati költségeket ugyan csökkentheti, de a vizsgálat érzékenysége is romlik ezzel együtt.

SYNLAB Hungary Kft. | Érvényes: 2020.04.23.

Vizsgálat menete:

I. Recepció

  1. Megérkezés a recepcióra
  2. Maszk felvétele
  3. Testhőmérséklet mérés
  4. Adatlap kitöltése

II. Rendelő

  1. Egészségügyi kérdőív kitöltése
  2. Kis fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat*

III. PCR teszt

A PCR tesztet kis fül-orr-gégészeti vizsgálattal együtt végezzük.

Időpontok: 

Csütörtök 17:00-19:00

Eredmény:

A PCR teszt eredményét 2 munkanapon belül küldjük ki a Pácienseknek.

Bejelentkezés:

PCR vizsgálatra bejelentkezés az alábbi telefonszámon: +36 70 670 0222 

A PCR teszt előtt 6 órával kérjük ne étkezzen, ne igyon kávét, üdítőt, alkoholt, ne dohányozzon, ne mosson fogat, ne rágózzon! 

A vizsgálat ára 29 000 Ft kis fül-orr-gégészeti vizsgálattal

Két számlát állítunk ki, a PCR teszt ára 19 500 Ft, a fül-orr-gégészeti vizsgálat díja 9 500 Ft.


TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.