Fül-orr-gégészet

Mikor keresse fel a Corvin Egészségközpont fül-orr-gégészeti magánrendelését?

Számtalan tünet mögött állhat fül-orr-gégészeti betegség. Banálisnak tűnő tünet mögött ,mint az orrdugulás, nagyothallás, fülzúgás komoly probléma húzódhat meg. Nagyon kellemetlen lehet a fülfájás, amit kisgyermekeknél többnyire a középfülgyulladás okoz, mely azonnali ellátást igényel. Az elhanyagolt, krónikussá váló középfülgyulladás maradandó halláscsökkenést okozhat. Torokfájással jár a mandulagyulladás is, amely komoly szövődményeket okozhat, vesegyulladást, szívizomgyulladást, ízületi, haj- vagy bőrpanaszokat. A szagláscsökkenés az allergiának és gyulladásos megbetegedéseknek lehet a tünete, de daganatos megbetegedés is állhat mögötte. Ismétlődő orrvérzés esetén is feltétlenül fel kell keresni a fül-orr-gégészeti rendelőt. A horkolás okát is ki kell vizsgálni, mert a légzéskihagyások miatt életveszélyes lehet. Arcidegbénulást vagy nyelési zavarokat is okozhatnak fül-orr-gégészeti problémák. A gégerák korai tünete lehet a nyeléskor jelentkező fülbe sugárzó fájdalom és a tartós rekedtség. Ez esetben feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, a korai gége vizsgálat életet menthet. Számtalan tünet több orvosi ághoz köthető, így sok esetben további vizsgálatok, több szakorvosi vélemény összegzéseként születik meg a diagnózis. Csak egy példa az allergia , amely okozhat felső légúti panaszokat is, de egyéb szakorvosi vizsgálatokat igényel annak kiderítése, mi okozza az allergiás megbetegedést.

Miből áll a fül-orr-gégészeti vizsgálat?

A fül-orr-gégész szakorvos részletesen tájékozódik a korábbi, jelenlegi betegségekről, panaszokról, majd a fül, az orr, a torok, a szájüreg, a garat és a gége vizsgálata következik. A fül külső hallójáratai, a dobhártyák vizsgálata mellett hangvillás hallásvizsgálat is történik. Az orr vizsgálata, a melléküregek, a fülek mögötti területek nyomási érzékenységének vizsgálata is megtörténik. Szükség esetén endoszkóppal pontosabb információ nyerhető a betegségről. A torok, a szájüreg áttekintése is megtörténik. A gége és a garat vizsgálata az erősebb garatreflex miatt kellemetlen lehet. A nyaki régió tapintásos vizsgálatára is szükség van. Az utóbbi években megugrott a szájüreg, a gége és garat daganatos megbetegedéseinek száma, ezért nagyon fontos az ezzel kapcsolatos rákszűrés a vizsgálat során. Góckutatás, horkolás, allergia, reflux szempontjából is áttekintésre kerül a fül-orr-gégészeti terület. Az alapvizsgálat után további műszeres, illetve egyéb szakorvosi vizsgálatokra is szükség lehet.

Mindenképpen forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz:
 • visszatérő légúti fertőzés
 • szezonális és állandósult allergiás panaszok
 • melléküregek elhúzódó vagy krónikus gyulladása
 • rekedtség és köhögés
 • fülészeti problémák
 • visszatérő mandulagyulladás
 • halláscsökkenés, fülzúgás, szédülés
 • orrlégzési panaszok, tartós orrlégzési gátoltság, orrváladékozás és szaglászavar
 • horkolás esetén
 • góckeresés
 • refluxos panaszok
Milyen előnyökkel jár, ha a Corvin Egészségközpontot választja?

Amennyiben más szakterületek szakvéleményére is szükség van, helyben keresheti fel a beteg a másik specialistát, ezzel időt, fáradságot takarít meg.

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.