Fül-orr gégészet

Mikor keresse fel a Corvin Egészségközpont fül-orr gégészeti magánrendelését?

Számtalan tünet mögött állhat fül-orr-gégészeti betegség. Banálisnak tűnő tünet mögött ,mint az orrdugulás, nagyothallás, fülzúgás komoly probléma húzódhat meg. Nagyon kellemetlen lehet a fülfájás, amit kisgyermekeknél többnyire a középfülgyulladás okoz, mely azonnali ellátást igényel. Az elhanyagolt, krónikussá váló középfülgyulladás maradandó halláscsökkenést okozhat. Torokfájással jár a mandulagyulladás is, amely komoly szövődményeket okozhat, vesegyulladást, szívizomgyulladást, ízületi, haj- vagy bőrpanaszokat.

szagláscsökkenés az allergiának és gyulladásos megbetegedéseknek lehet a tünete, de daganatos megbetegedés is állhat mögötte. Ismétlődő orrvérzésesetén is feltétlenül fel kell keresni a fül-orr-gégészeti rendelőt. A horkolás okát is ki kell vizsgálni, mert a légzéskihagyások miatt életveszélyes lehet. Arcidegbénulást vagy nyelési zavarokat is okozhatnak fül-orr-gégészeti problémák. A gégerák korai tünete lehet a nyeléskor jelentkező fülbe sugárzó fájdalom és a tartós rekedtség. Ez esetben feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, a korai gége vizsgálat életet menthet. Számtalan tünet több orvosi ághoz köthető, így sok esetben további vizsgálatok, több szakorvosi vélemény összegzéseként születik meg a diagnózis. Csak egy példa az allergia , amely okozhat felső légúti panaszokat is, de egyéb szakorvosi vizsgálatokat igényel annak kiderítése, mi okozza az allergiás megbetegedést.

A gyógyítás folyamata:

A diagnózis felállítása után kezdődhet a betegség kezelése. Ez történhet gyógyszeresen, néha azonban a gyógyulás érdekében további beavatkozásokra van szükség.

Középfülgyulladás esetén a dobüregben összegyűlt váladékot el kell távolítani a dobhártya felszúrásával, mivel a krónikus gyulladás halláskárosodást okozhat. A beavatkozás nem jár fájdalommal.

Amennyiben az orrsövényferdülés panaszt okoz, gyakran van szükség endoszkópos műtéti korrekcióra. Az orrpolipok az orrnyálkahártya jóindulatú, gyakran polipra hasonlító túlburjánzásai, amelyek az orrüregben és az orrmelléküregekben egyaránt előfordulhatnak, elzárják a levegő áramlását, a melléküregek szellőzését. Fájdalmat, orrváladékozást, orrdugulást, szagláscsökkenést, okozhatnak. Gyógyszeres kezelés és endoszkópos műtéti eltávolítás jelent megoldást.

Az orrmelléküreg-gyulladásnál a legfontosabb a melléküregek nyílásainak szabaddá tétele. Orrcseppel, antibiotikummal kezelik, néha szükség van endoszkópos műtétre. Alattomos betegség, kezelés nélkül a krónikus gyulladás asztmát okozhat. Az orrmelléküregek gyulladásának másik fontos szövődménye, amikor a gyulladás túllép az ürege falán, és átterjed a szomszédos szervekre, szövetekre. Agyhártyagyulladást okozhat, amely életveszélyes lehet.

A heveny gennyes arcüreggyulladás igen gyakori betegség. Jellemző rá a köhögés, az ismétlődő hörghurut. További tünete a bő, gennyes orrváladékozás Amennyiben arcüreggyulladásnál az arcüreg megtelik gennyes váladékkal, szükségessé válhat az üreg kiöblítése.

horkolás, légzéskihagyás amellett, hogy a környezet számára igen zavaró lehet, alvászavar miatt folyamatos fáradtsággal küszködik a beteg, mely kihatással van kapcsolataira, munkájára. Polygraphias készülékkel az alvás során meghatározható az oxigénhiány nagysága, kideríthető a veszélyes légzéskihagyások okai. Anatómiai eltérés esetén műtéttel segíteni lehet a problémán. Sokan nem veszik komolyan a problémát, pedig sokszor életveszélyes betegségekhez, magasvérnyomáshoz, agyvérzéshez, szívinfarktushoz vezethet.

Kedd 15:00-19:00
Időpontfoglalás

Kedd

  • Fül-orr-gégészeti szakrendelés – dr. Lőrincz Anikó

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.