Nőgyógyászat

Mikor keresse fel a Corvin Egészségközpont nőgyógyászati magánrendelését?

Évente célszerű nőgyógyászati vizsgálaton részt venni, panaszok esetén pedig nem érdemes halogatni a látogatást, hiszen az elhanyagolt gyulladásos, fertőző megbetegedések meddőséget okozhatnak, sőt a születendő magzatot is megbetegíthetik. A nőgyógyászati vizsgálaton a rákszűrést is elvégzik, ami gyakran életmentő lehet, hiszen a daganatos betegségek hatékonyabban kezelhetőek kezdeti stádiumban.

A Corvin Egészségközpont endokrinológiai magánrendelésének szolgáltatásai, a vizsgálat folyamata:

A rutin nőgyógyászati vizsgálat lehetővé teszi a krónikus gyulladások, gombás, bakteriális, vírusos, parazitás fertőzések, a ciszták, myomák, a policisztás ovárium szindróma és esetleges egyéb nőgyógyászati elváltozások felderítését, de segíti a mell-, a petefészek-, a méh- és a méhnyakrák szűrését is. A nőgyógyászati vizsgálatkor a nőgyógyász szakorvos a mensessel(menstruációval) kapcsolatos kérdéseket tesz fel-első menses időpontja, menses időtartama, erőssége, változott-e a ciklus hossza, erőssége, egyéb panaszok. Kérdez a kórelőzményről, vagyis a nőgyógyászati betegségekről, nőgyógyászati és egyéb műtétekről, családi öröklődő betegségekről, a jelenlegi panaszokról. Megkérdezi, hogy van-e alhasi panasz, folyás, gyakori vizeletürítés, égető érzés vagy egyéb probléma. Tudnia kell, hogy a beteg szed-e gyógyszert, és van-e gyógyszer allergiája.

Ez után következik a fizikális vizsgálat. A vizsgálószéken elhelyezkedett beteg méhét, petefészkét, petevezetékét tapintja át a hüvelyen keresztül és a hasfal egyidejű külső tapintásával (bimanuális vizsgálat).

Ezt követi a kolposzkópos vizsgálat, amellyel a hüvely, a gát, a méhnyak tekinthető meg. Ehhez kicsit kitágítják a méhnyakat. A nőgyógyász hüvelyváladékot, rákszűrésre mintát vesz, amelyet citológiai vizsgálatra küld el.

Áttapintja az emlőket is. Amennyiben rendellenességet talál, további vizsgálatra küldi a beteget, emlő ultrahangos és CT lézer mammográfiás vizsgálatra.

A hüvelyen át elvégzett nőgyógyászati ultrahang vizsgálattal még pontosabb kép nyerhető a méh és a petefészkek állapotáról.

A kóros eltérések felderítése után a kezelés, a gyógyítási folyamat következik.

A nőgyógyászati szolgáltatások körébe tartozik még a fogamzásgátlás, a családtervezési tanácsadás, a terhes gondozás, a meddőségi vizsgálat, a klimax vizsgálata, kezelése – csontritkulás kezelése, hormonpótló készítmények, a HPV (Human Papilloma Vírus ) szűrővizsgálat, a hüvelyi és kismedencei fertőzések , Chlamydia szűrés, gyulladások vizsgálata és kezelése, a szexuális élet panaszaival kapcsolatos tanácsadás, életmód tanácsadás.

A nőgyógyászati vizsgálat kb. 30 percet vesz igénybe.

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy)

Amennyiben nem jön össze a várva várt gyermekáldás és ennek női eredetű meddőség az oka, a hormon és egyéb, ilyenkor szükséges vizsgálatok mellett érdemes elvégezni a petevezetékek átjárhatóságának vizsgálatát. A vizsgálat célja, hogy az orvos megállapítsa  átjárhatóak-e a petevezetékek, azaz a hímivarsejtek el tudnak-e jutni a petevezetékeken keresztül a méhbe, így megtermékenyítve a petesejtet.

A vizsgálat során egy katéter segítségével sóoldatot juttatnak a méhbe, majd megfigyelik, hogy a folyadék ki tud-e áramlani a hasüregbe a petevezetőkön keresztül. Amennyiben nagyobb nyomás hatására sem ürül ki a befecskendezett folyadék, feltételezhetően elzáródott petevezetékekről van szó.

A vizsgálat kb. 30 percet vesz igénybe és enyhe kellemetlenség érzettel, fajdalommal járhat, ezért utána 10-15 perc pihenés ajánlott. Amennyiben megteheti, kérjük érkezzen kísérővel!

A vizsgálatot dr. Gabulya Henrik nőgyógyász szakorvos végzi rendelőnkben. Kérdés esetén szívesen áll Pácienseink rendelkezésére.

A vizsgálatra ezen a linken lehet bejelentkezni, vagy várjuk megkeresését telefonon, illetve emailen.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.