COVID-19 PCR-teszt


RT-QPCR (REVERZ TRANSZKRIPTÁZ KVANTITATÍV POLIMERÁZ LÁNCREAKCIÓ)

A legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a vírus jelenlétének igazolására, mivel annak örökítőanyagát (RNS) mutatja ki a vizsgált mintából. Kritikus jelentőségű a COVID-19 kezdeti megelőzésében a pandémiás terjedés szempontjából. A koreai COVID-19 esetekből származó tanulmányok szerint az RdRP gének kimutatása alacsonyabb érzékenységű, mint az N gének vizsgálata, ezért ajánlott az N géneket detektáló, nagyon érzékeny RT-PCR módszerek használata. A jelenleg alkalmazott teszt a vírus genetikai állományának 3 szakaszát vizsgálja: kimutatásra kerül az E gén, RdRP gén és az N gén is, így az általunk használt PCR reakció igen nagy érzékenységűnek tekinthető.

A vizsgálattal kapcsolatos legfontosabb információk:

Felső légúti minta (orrból és garatból történő mintavétellel) küldhető vizsgálatra.

A PCR teszt előtt 6 órával kérjük ne étkezzen, ne igyon kávét, üdítőt, alkoholt, ne dohányozzon, ne mosson fogat, ne rágózzon!

A vizsgálat előnyei:

A vírus légúti jelenlétének igazolására a legjobb, gold standardnak tekinthető módszer. Kiváló érzékenység és magas specificitás jellemzi. A fertőzőképesség legjobb vizsgálati módszere.

A vizsgálat korlátai:

A mintavétel speciális mintavételi eszközt és szaktudást igényel, kellően képzett és gyakorlott személy végezheti azt védőfelszerelésben. A nem megfelelő mintavétel álnegatív eredményhez vezethet. A vizsgálat kivitelezése és értékelése magas szaktudást igényel, csak speciális felszereltségű molekuláris diagnosztikai laboratóriumban végezhető el. Mivel a folyamat számos, egymásra épülő lépésből áll, melyek mindegyike több órát is igénybe vehet, ez hosszabb leletátfordulási időt tesz csak lehetővé.

Az RT-PCR a legdrágább teszt a COVID-19 diagnosztikai lehetőségek között. Nagyobb közösség vizsgálatának feltétele a mintavételezési folyamat alapos előkészítése és megszervezése. Nagy tömegű tesztelési igény esetén alternatíva lehet a minták poolozása, ez az esetleges vizsgálati költségeket ugyan csökkentheti, de a vizsgálat érzékenysége is romlik ezzel együtt.

SYNLAB Hungary Kft. | Érvényes: 2020.04.23.

Időpont: hétfő és szerda 08:00-12:00

III. PCR teszt

A vizsgálat ára:

19.500 Ft 17.500 Ft*

* A PCR teszt teljes díja a következő elemeket tartalmazza – Vizsgálati díj: 15.000 Ft, Mintavételi díj: 2.500 Ft – Összesen: 17.500 Ft

Eredmény:

A PCR teszt eredményét 1 munkanapon belül küldjük ki a Pácienseknek.

Bejelentkezés:

PCR vizsgálatra bejelentkezés az alábbi telefonszámon: +36 1 803 877 vagy online

A PCR teszt a Corvin, Árkás és Mammut Egészségközpontban is elérhető.

A PCR teszt előtt 6 órával kérjük ne étkezzen, ne igyon kávét, üdítőt, alkoholt, ne dohányozzon, ne mosson fogat, ne rágózzon!


TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.