Szemészet és optometrista szakvizsgálat

A szemészet a szem felépítésével, működésével és betegségeivel foglalkozó szakterület. A szemészet vizsgálja és kezeli a szem fénytörési hibáit és a szemgolyó betegségeit.

Számos szembetegség esetében a korai felismerés kiemelt fontossággal bír: apró korrekciókkal, gyógyszeres kezelésekkel megelőzhető, hogy a tünetek súlyosabbá váljanak, és a későbbiekben akár komolyabb látáskárosodást eredményezzenek vagy drasztikusabb beavatkozást igényeljenek.

Mit vizsgál a szemorvos és az optometrista?

Az optometrista:
Megvizsgálja a szem és a látórendszer rendellenességeit, diagnózist, kezelést és tanácsot ad. Látászavarok esetén optikai segédeszközöket és egyéb terápiákat ír elő.

Szembetegség, szemmozgási rendellenesség felismerése, prevenció tanácsadás a látásgondozás, optika, látás ergonómia, foglalkozási látáskülönbség és egyéb, ehhez kapcsolódó kérdésekben.

A szemorvos megvizsgálja a szem betegségeit, hogyha:

  • vörös,
  • gyulladt szem
  • rendszeres szemszárasság vagy könnyezés
  • elváltozás a szem bármely részén
  • gyakori fejfájás
  • kancsalság

A szemvizsgálat nem jár fájdalommal, de a viszonylag erős fényt kibocsátó vizsgálóeszközök használatát a fényérzékeny személyek nehezebben tűrik. A vizsgálat során felmérjük a beteg aktuális látóélességét, függetlenül a beteg panaszaitól.

A szem rétegeinek alaposabb vizsgálatát a szakorvos vagy az optometrista biomikroszkóppal (réslámpával) végzi el.

Bizonyos esetekben további vizsgálatokra is szükség lehet, amit a szakorvos határoz meg a látott kép alapján. A vizsgálat minden esetben a kapott eredmények megbeszélésével és a további teendők tisztázásával zárul.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.