Fül-orr-gégészet


Mikor keresse fel a Corvin Egészségközpont fül-orr-gégészeti magánrendelését?

Számtalan tünet mögött állhat fül-orr-gégészeti betegség. Banálisnak tűnő tünet mögött ,mint az orrdugulás, nagyothallás, fülzúgás komoly probléma húzódhat meg. Nagyon kellemetlen lehet a fülfájás, amit kisgyermekeknél többnyire a középfülgyulladás okoz, mely azonnali ellátást igényel. Az elhanyagolt, krónikussá váló középfülgyulladás maradandó halláscsökkenést okozhat. Torokfájással jár a mandulagyulladás is, amely komoly szövődményeket okozhat, vesegyulladást, szívizomgyulladást, ízületi, haj- vagy bőrpanaszokat. A szagláscsökkenés az allergiának és gyulladásos megbetegedéseknek lehet a tünete, de daganatos megbetegedés is állhat mögötte. Ismétlődő orrvérzés esetén is feltétlenül fel kell keresni a fül-orr-gégészeti rendelőt. A horkolás okát is ki kell vizsgálni, mert a légzéskihagyások miatt életveszélyes lehet. Arcidegbénulást vagy nyelési zavarokat is okozhatnak fül-orr-gégészeti problémák. A gégerák korai tünete lehet a nyeléskor jelentkező fülbe sugárzó fájdalom és a tartós rekedtség. Ez esetben feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, a korai gége vizsgálat életet menthet. Számtalan tünet több orvosi ághoz köthető, így sok esetben további vizsgálatok, több szakorvosi vélemény összegzéseként születik meg a diagnózis. Csak egy példa az allergia , amely okozhat felső légúti panaszokat is, de egyéb szakorvosi vizsgálatokat igényel annak kiderítése, mi okozza az allergiás megbetegedést.

Miből áll a fül-orr-gégészeti vizsgálat?

A fül-orr-gégész szakorvos részletesen tájékozódik a korábbi, jelenlegi betegségekről, panaszokról, majd a fül, az orr, a torok, a szájüreg, a garat és a gége vizsgálata következik. A fül külső hallójáratai, a dobhártyák vizsgálata mellett hangvillás hallásvizsgálat is történik. Az orr vizsgálata, a melléküregek, a fülek mögötti területek nyomási érzékenységének vizsgálata is megtörténik. Szükség esetén endoszkóppal pontosabb információ nyerhető a betegségről. A torok, a szájüreg áttekintése is megtörténik. A gége és a garat vizsgálata az erősebb garatreflex miatt kellemetlen lehet. A nyaki régió tapintásos vizsgálatára is szükség van. Az utóbbi években megugrott a szájüreg, a gége és garat daganatos megbetegedéseinek száma, ezért nagyon fontos az ezzel kapcsolatos rákszűrés a vizsgálat során. Góckutatás, horkolás, allergia, reflux szempontjából is áttekintésre kerül a fül-orr-gégészeti terület. Az alapvizsgálat után további műszeres, illetve egyéb szakorvosi vizsgálatokra is szükség lehet.

Mindenképpen forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz:
 • visszatérő légúti fertőzés
 • szezonális és állandósult allergiás panaszok
 • melléküregek elhúzódó vagy krónikus gyulladása
 • rekedtség és köhögés
 • fülészeti problémák
 • visszatérő mandulagyulladás
 • halláscsökkenés, fülzúgás, szédülés
 • orrlégzési panaszok, tartós orrlégzési gátoltság, orrváladékozás és szaglászavar
 • horkolás esetén
 • góckeresés
 • refluxos panaszok
Milyen előnyökkel jár, ha a Corvin Egészségközpontot választja?

Amennyiben más szakterületek szakvéleményére is szükség van, helyben keresheti fel a beteg a másik specialistát, ezzel időt, fáradságot takarít meg.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.