Nőgyógyászat


Mikor keresse fel a Corvin Egészségközpont nőgyógyászati magánrendelését?

Évente célszerű nőgyógyászati vizsgálaton részt venni, panaszok esetén pedig nem érdemes halogatni a látogatást, hiszen az elhanyagolt gyulladásos, fertőző megbetegedések meddőséget okozhatnak, sőt a születendő magzatot is megbetegíthetik. A nőgyógyászati vizsgálaton a rákszűrést is elvégzik, ami gyakran életmentő lehet, hiszen a daganatos betegségek hatékonyabban kezelhetőek kezdeti stádiumban.

A Corvin Egészségközpont endokrinológiai magánrendelésének szolgáltatásai, a vizsgálat folyamata:

A rutin nőgyógyászati vizsgálat lehetővé teszi a krónikus gyulladások, gombás, bakteriális, vírusos, parazitás fertőzések, a ciszták, myomák, a policisztás ovárium szindróma és esetleges egyéb nőgyógyászati elváltozások felderítését, de segíti a mell-, a petefészek-, a méh- és a méhnyakrák szűrését is. A nőgyógyászati vizsgálatkor a nőgyógyász szakorvos a mensessel(menstruációval) kapcsolatos kérdéseket tesz fel-első menses időpontja, menses időtartama, erőssége, változott-e a ciklus hossza, erőssége, egyéb panaszok. Kérdez a kórelőzményről, vagyis a nőgyógyászati betegségekről, nőgyógyászati és egyéb műtétekről, családi öröklődő betegségekről, a jelenlegi panaszokról. Megkérdezi, hogy van-e alhasi panasz, folyás, gyakori vizeletürítés, égető érzés vagy egyéb probléma. Tudnia kell, hogy a beteg szed-e gyógyszert, és van-e gyógyszer allergiája.

Ez után következik a fizikális vizsgálat. A vizsgálószéken elhelyezkedett beteg méhét, petefészkét, petevezetékét tapintja át a hüvelyen keresztül és a hasfal egyidejű külső tapintásával (bimanuális vizsgálat).

Ezt követi a kolposzkópos vizsgálat, amellyel a hüvely, a gát, a méhnyak tekinthető meg. Ehhez kicsit kitágítják a méhnyakat. A nőgyógyász hüvelyváladékot, rákszűrésre mintát vesz, amelyet citológiai vizsgálatra küld el.

Áttapintja az emlőket is. Amennyiben rendellenességet talál, további vizsgálatra küldi a beteget, emlő ultrahangos és CT lézer mammográfiás vizsgálatra.

A hüvelyen át elvégzett nőgyógyászati ultrahang vizsgálattal még pontosabb kép nyerhető a méh és a petefészkek állapotáról.

A kóros eltérések felderítése után a kezelés, a gyógyítási folyamat következik.

A nőgyógyászati szolgáltatások körébe tartozik még a fogamzásgátlás, a családtervezési tanácsadás, a terhes gondozás, a meddőségi vizsgálat, a klimax vizsgálata, kezelése – csontritkulás kezelése, hormonpótló készítmények, a HPV (Human Papilloma Vírus ) szűrővizsgálat, a hüvelyi és kismedencei fertőzések , Chlamydia szűrés, gyulladások vizsgálata és kezelése, a szexuális élet panaszaival kapcsolatos tanácsadás, életmód tanácsadás.

A nőgyógyászati vizsgálat kb. 30 percet vesz igénybe.

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy)

Amennyiben nem jön össze a várva várt gyermekáldás és ennek női eredetű meddőség az oka, a hormon és egyéb, ilyenkor szükséges vizsgálatok mellett érdemes elvégezni a petevezetékek átjárhatóságának vizsgálatát. A vizsgálat célja, hogy az orvos megállapítsa átjárhatóak-e a petevezetékek, azaz a hímivarsejtek el tudnak-e jutni a petevezetékeken keresztül a méhbe, így megtermékenyítve a petesejtet.

A vizsgálat során egy katéter segítségével sóoldatot juttatnak a méhbe, majd megfigyelik, hogy a folyadék ki tud-e áramlani a hasüregbe a petevezetőkön keresztül. Amennyiben nagyobb nyomás hatására sem ürül ki a befecskendezett folyadék, feltételezhetően elzáródott petevezetékekről van szó.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.